Tak for respons.
Jeg blev "tørret" godt og grundigt af en VVS-virksomhed i Middelfart. Efter at have fået nogle gevaldige fakturaer og pseudo-faktauraer VVS-firmaet til sidst ikke stod ved, spurgte jeg andre VVS'ere om op og ned. Det var ikke beroligende svar jeg fik og jeg kunne ikke se andet, at "redningsplanken" for hans beregninger var stort forbrug af elpatron.
Så jeg trak en streg i sandet, betalte og bad firmaet om at holde sig langt, langt væk. Igen i bagklogskaben klare lys, kan jeg konstatere at også inden for varmepumper behøver 25 i produktnavnet ikke at have noget med effekten at gøre...
Han er sikker som mange andre, de aner ikke en skid om det de sælger og hvis han mener at redningen er stort forbrug af elpatron, så ryger det hele jo af helvede til.
Nu er situationen sådan, at VP'en skal installeres i den godt isolerede bygning, så der er jeg ikke i tvivl om, at det kan den klare. Brugsvand skulle kunne klares med trevejsventil.
Jamen jeg fattede ikke helt setuppet, skulle VVPèn køre parallelt med TvinHeaten?
Det er muligt VVPèn kan lave effekt nok. Effekt er jo effekt, men der er stor forskel på kravene til installationen alt efter om det er fyr eller VVP. Hvis du vil trække 7Kw ud af en varmepume med fremløb 40 grader og retur på 30 skal der 602 liter i timen til og det kræver mindst 1tomme rør, f.eks.
Hvis du køre frem med 60grader fra et fyr og retur med de samme 30 kræver det jo så kun 200L og bankes gennem både ½ og ¾ tomme rør.
Det med 3 vejs ventil fatter jeg slet ikke meningen med. Hvis det er meningen VVPèn skal køre op til 55/60 grader (ved hjælp af elpatron) for at lave varmt vand og køre den specifikt i en varmtvandsbeholder via en 3 vejs ventil giver det andre problemer. Dels står huset så uden varme i den periode, men værre. Hvis VVFèn kræver varme er den slået fra.
Hvis den er åben og der er gennemløb. Omkring 300L i timen for at afgive 3,5Kw vil jeg tro frostsikringen kan nå at fange og stoppe dem. Hvis ventilationen starte op en dag i 20 graders frost uden øjeblikkelig varme på fladen, ja så går der et sted mellem et halvt og et helt splitsekund inden den frostsprænges.
Og igen, skal VVFèn levere 3,5Kw skal der 300L igennem den i timen, det er igen ikke sikkert rørene er store nok til det.
Nu ser jeg der er VP i ventilationen, der gør vel så at den opvarmer med el via en varmepumpe i udsugningsluften og evt. ikke er koblet på varmeinstallationen?
Twinheat'en er i den anden bygning og hvis det ender som ovenstående, har jeg "kun spildt" 50 m fjernvarmerør...
Nu fatter jeg stadigt ikke helt installationen, men uanset hvad tænker jeg ikke at VVPèr er alternativer til installationer der er projekteret til fyr.
Tanken er at teste med VP og solceller, hvor langt jeg kan strække sæsonen, inden Twinheat'en skal i gang.
Har jeg misforstået det hele? Så det er en luft/luft pumpe? Eller?
Nu kommer vi jo alle over på timeafregning for solcellerne, det gør forretningen solceller/VVP endnu ringere, men hvor god/dårlig den er afhænger af din afregningsgruppe og over/underskud af produktion, og skal vi helt i detaljer også af om du har fase eller summerings måler og om VVP og invertere er 1 eller 3 fasede og hvordan belastningerne er fordelt.
Jeg prøver som amatør, at gøre forskellige beregninger og antagelser, som jeg gerne ser udfordret:
Mht. COP har jeg taget udgangspunkt i at VP'en har en SCOP 4,32 ved to grader, 35 grader i fremløb og leverer 7,98 kW i flg. Teknologisk Institut.
SCOP 3,56 ved to grader, 55 grader i fremløb og leverer 7,91 kW også i flg. Teknologisk Institut.
Jamen det er nok rigtigt nok, men igen vender kurverne forkert. Hvis du skal bruge centralvarmevand i ventilationen kan du, igen ikke bruge 55grader til ret meget. De er normaltvist beregnet til mindst 60 og tit er deres maks effekt helt oppe omkring 75/30 eller noget tæt på.
Hvis det er så godt isoleret som du beskriver skal du sikkert ikke bruge ret meget effekt ved 2 ggraders udetemperatur, men hvad så en dag det fryder 10 og blæser? Så er cop ringere og du kal bruge langt mere effekt.
Ved to grader bruger Twinheat'en ~40 kg træpiller og regner med ca. 4 kW/kg = 160 kW/døgn.~160 kW/~8 -> ~20 timers drift pr. døgn - nok en del for selv en kvalitetsVP. Foruden har VP'en 8,8 kW elpatron, som nødig skulle bruges særligt meget - bivalens har jeg forstået.
Jeg kender ikke TwinHeats udnyttelsesgrad men tænker ikke den er meget over 60, så er husets effektbehov i overstående eksembel jo 88KwH
Så vil VVPèn rundt regnet bruge 27KwH eller for 50Kr. strøm. Med et godt fyr med virkningsgrad på 90 skulle der jo så, igen rundt regnet, 25kg. Piller til der ikke koster 2 kr. så allerede der rammer kurverne hinanden. Med det samme det bliver koldere og effekbehovet stiger falder pumpens COPværdi og fyret bliver endnu billigere. At køre med i forhold, og her har vi ikke regnet på badevand.
Der er også periodiske afisninger, som der skal skaffes energi til.
Jeg påtænker buffertank(e) og har i den anledning 7,8 kW solceller til elpatron(er), som jeg vil køre så langt op temperatur som muligt.
Så skal du jo også regne tap på den tank, det er ikke uden betydning hvis der er bevægelse i vandet og at holde den varm med elpatron er, undskyld mig, helt sort. Selv med solceller.
Selv januar i år har der været dage fra ca. 1-2 kW til 16+ kW pr. dag.
Ventilationsanlæggene er med indbygget VP(3,5 kW) og indstilles til en stuetemperatur på 22 grader - ændrer det noget for dig?
VP'en bruger 5,5 kg kølemiddel.
Elinstallationen til VP er delt op tre grupper fordelt på VP, elpatron og styring - skulle lette fejlfinding.
Og du har ret i, at VP'en var kostbar.
Igen er jeg meget interesseret i kommentarer?
Min uforbeholdne mening, drop den VVP det giver ingen mening i en installation der er beregnet og dimensioneret til fyr. Hvis du vælger VVP alligevel og får problemer ved du, udfra hvad jeg har beskrevet, hvorfor.
PS: Du havde bygget en kornbrænder med styring og alt?
Ja, jeg kørte i mange år med en hjemmebygget kornbrænder der åd stort set alt. Mest affaldskorn uden nævneværdige problemer. Jeg fyrede gratis så de 3 driftstop jeg havde om året var til at acceptere. Det er sværere at acceptere problemer med BS+èrne og dem har jeg ikke været forskånet for men den køre godt.
Jeg havde den fineste aske skorstensfejeren havde set fra et kornfyr overhovedet, men det krævede lidt at få stillet ind erkender jeg og en kornbrænder kvittere med røggas eksplosion hvis den er utilfreds .
Jeg er helt sikker på jeg nemt kunne bygge en NBE brænder om til korn og få det til at køre med V13 styring. Problemet er bare, den forbindelse, at en pladejernskedel ikke kan klare røgen fra korn. Lige meget om de er 3 eller 4 millimeter, kedelpladerne altså, bliver de omgående ædt af syren i røgen. Det kræver en støbejernskedel af klare det.