Hej,
Jeg skal prøve at komme med nogle bud på hvad det er du oplever med dit fyr omkring svingende korrektionstal, uden på nogen måde at blande mig i diskussionen iøvrigt omkring "mærkelige fænomener".
Generelt fungerer NBE's styringer meget fornuftigt, men jeg skal da ikke udelukke at der kan være undtagelser, med mere end 80.000 kørende anlæg skal der nok være et par stykker der fejler
Det du oplever kan skyldes mange faktorer og selve styringen (og softwaren) er én af dem, selv om det nok ikke er det mest sandsynlige.
Kvaliteten af forbrændingen bliver mere og mere følsom i takt med at brænder/fyr skal opfylde strengere og strengere krav til virkningsgrad og forurening, ligesom man oplever med f.eks. biler.
Det medfører at det bliver vanskelige og vanskeligere at fintrimme forbrændingen, og selv små udsving i de enkelte faktorer får stor indflydelse.
Justeringen af forbrændingen var væsentligt lettere i min gamle TB-mini på en gammel Buderus støbejernskedel, til gengæld brugte jeg en del flere piller og mit pillefyr kunne til tider lugtes udenfor.
Dengang kunne man sagtens trimme forbrændingen på "gehør" og udsving i pille-/luftdosering havde ikke den store indflydelse på forbrændingskvaliteten.
I dag sætter jeg stor pris på min Testo røggasanalysator, som nærmest er uundværlig når man skal trimme et moderne anlæg uanset om det er fra NBE eller andre, og det er også et uvurderligt værktøj til at finde ustabile trækforhold.
Svingende kvalitet af forbrændingen skyldes svingende luft/brændselsforhold, som igen kan skyldes rigtig mange ting.
Lad os starte med brændselstilførslen, hvor sving typisk skyldes:
- Svingende længde af pillerne
- Svingende energiindhold i pillerne (svingende kvalitet)
- Smuld
- For stejl hældning på ekstern snegl
- Dårlig trækkraft på ekstern snegl (typisk dårlig kondensator)
- For lille mindste dosering med ekstern snegl
Det andet parameter i forbrændingskvaliteten er lufttilførslen, hvor sving typisk skyldes:
- Svingende skorstenstræk pga. skiftende blæst
- Svingende skorstenstræk pga. skiftende vindretninger
- Svingende skorstenstræk pga. skiftende temperaturforskel inde/ude
- Svingende skorstenstræk pga. skiftende luftfugtighed
- Manglende eller svingende frisklufttilførsel til fyrrum
- Dårlig/svingende trækkraft på blæser (kondensator på gl. modeller)
Der er altså mange andre faktorer der spiller ind på forbrændingskvaliteten end blot dine indstillinger, og derfor kan de udsving du observerer sagtens være forekomme selv om du ikke har ændret på noget.
Min egen erfaring er at langt de fleste sving i forbrændingskvaliteten skyldes lufttilførslen, da langt de fleste faktisk har ret godt styr på pilledoseringen.
Min erfaring er også at specielt manglende/svingende frisklufttilførsel til fyrrummet er et "problem", dernæst er korte skorstene ofte problematiske.
For at få en konstant god forbrænding er det altså nødvendigt at have styr på både pilletilførsel og lufttilførsel, og her er min erfaring at en lang mindste doseringstid på ekstern snegl er et vigtigt parameter på pilledoseringssiden.
Min egen kedel er udstyret med røgsuger og undertryksmåler i fyret, så jeg altid har det samme undertryk i kedlen og dermed et stabilt luftflow.
Jeg har også en godt isoleret lang skorsten der ender 1 m over tagryggen og som har "frit udsyn" til alle sider, og en god frisklufttilførsel til fyrrummet som er uafhængig af blæst og vindretninger.
Alligevel havde mit fyr ind imellem "opstartsproblemer" på varme fugtige sommerdage, når det skulle starte for at opvarme VVB'en, men det er afhjulpet med røgsugeren.
Hilsen
Michael